Vi är Charlie

Tusentals människor samlades ikväll runt om i världen för att hedra de mördade i det avskyvärda terrorattentatet i Paris. På gator och torg och på sociala medier, uttrycker människor sin solidaritet med offren under #JeSuisCharlie, ”Jag är Charlie”.

Politiska ledare i Europas länder har tagit kraftigt avstånd. Publicister världen över har fördömt attacken mot yttrafriheten och demokratin. Hoten mot journalister och redaktioner ökar överallt, även i Sverige.

Föreningen Utgivarna genomförde i våras en undersökning av hotbilden mot landets redaktioner. Mer än hälften av de som svarade uppgav att hotbilden förstärkts, och 40 procent av redaktionerna sa att medarbetare tvekat inför uppdrag.

Rädsla är farligt för demokratin. Den måste betvingas. Här har Säpo och polisen ett viktigt jobb att göra när det gäller att stärka förtroendet för att allt som kan göras faktiskt görs.

Flera svenska publicister betonar vikten av att regeringar stärker skyddet för det öppna samhället. Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski uttrycker det under rubriken ”Vi är en tidning. Vi har sorg idag”:

”Det måste vara slut på naivitet. Det måste vara slut på undfallenhet mot dem som hotar och sprider hat.”

Även vi på TV4 är en tidning idag. Solidariteten sträcker sig långt utanför trycksvärtan. 

Vi är alla Charlie.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4