Därför visar vi Charlies bilder

Attentatet i Paris i går var ett av de värsta brotten riktade mot yttrandefriheten i modern tid. De beväpnade och maskerade mördarna ska ha kallat tecknarna på den satiriska tidningen Charlie Hebdo vid namn innan de sköt.

Det är svårt att blunda för dådets koppling till tidningens satiriska bilder, även om alla detaljer kring motivbild inte är kända ännu.

Precis som säkerligen majoriteten av världens etablerade nyhetsredaktioner, diskuterade vi på TV4 igår hur vi skulle hantera de här bilderna i vår rapportering kring attacken.

Anders Oxelström, ansvarig utgivare för TV4Nyheterna, Alexandra Forslund, ansvarig utgivare för Nyhetsmorgon och undertecknad kände tidigt samma sak. Vi måste berätta vad det är för bilder det handlar om. Därför valde vi redan igår i kvällsnyheterna att visa Charlie Hebdos senast publicerade bild som twittrades ut. Reportrar utan gränser har också uppmanat publicister att visa Charlie Hebdos bilder. De skriver:

”Yttrandefriheten får inte förminskas inför barbariet och ge vika för utpressning från dem som angriper demokratin och de värden vi gemensamt står bakom. Som talesmän för alla dem som fallit i försvaret av grundläggande rättigheter måste vi fortsätta Charlie Hebdos kamp för fri information.”

Samtidigt är bilderna djupt provocerande för en del människor, och de kan uppfattas som kränkande. Den här typen av publicistiska beslut är svåra. Vi kommer att fortsätta pröva vårt beslut inför varje ny publicering då relevansen är föränderlig. Men nu är det självklart för oss att rapportera och visa dem.

Charlie Hebdo är en tidning som driver med all makt, kristna, katoliker, muslimer och höga politiker.

Expressen hedrar idag tidningen och journalistiken genom att publicera en lång rad av dessa olika bilder. Hatten av också för en stark manifestation i form av en helt tecknad förstasida.

Självklart visade vi också Expressens sidor med bilderna när chefredaktör Thomas Mattsson gästade Nyhetsmorgon i morse.  

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4