Kalla fakta kan vinna stort tv-pris

Kalla faktas granskning av H&M och handeln med bomull i Etiopien har nått finalplats på New York Film Festival där ”världens bästa TV- och filmproduktioner” från över 50 länder bedöms av en prisjury.

Det här naturligtvis fantastiskt kul för TV4, men framförallt sätter det världens ljus på en viktig och bekymmersam fråga: så kallad landgrabbing och exploateringen av fattiga människors jord och mark. Efter Kalla faktas granskning, som du kan se här, meddelade H&M och  ytterligare två textilbolag att de slutar köpa bomull från de svårkontrollerade områden i Etiopien där människorättsorganisationer larmat om landgrabbing. Ett rimligt beslut av den svenska klädjätten, men röveriet av land fortsätter på flera håll i världen och förtjänar att ställas i ett avslöjande ljus av uppmärksamhet.

Vinner Kalla fakta pris i Las Vegas, där priset delas ut, blir det för andra gången! Johan Åsard, Aleksandar Vujanovic och Cecilia Wanger fick 2012 ta emot första pris för ”Sanningen om Sommerlath”, granskningen av drottning Silvias pappa.

TV4-reportern Per Hermanrud, som står bakom granskningen som är nominerad i år, har tidigare fått Stora Journalistpriset och nominerats för en rad uppmärksammade program. När jag gratulerar till den amerikanska finalplatsen, där det är en stor bekräftelse i sig att hamna bland slutkandidaterna, svarar Per snabbt att det självklart är fantastiskt roligt att vara finalist till ett av världens finaste tv-priser, men att ”det är ett lagarbete att producera ett reportage för Kalla fakta, och det är många på redaktionen som skall ta åt sig av äran.”

Så är det naturligtvis.

Men Per Hermanrud är nog värd en extra tårtbit när redaktionen samlas i morgon. Per gjorde också reportaget om cancersjuke Gustav ,4,5 år, som nyligen nominerades till Barncancerfondens journalistpris. Det var Dagens Nyheter och reportern Marijana Dragic som slutligen fick priset, men även här gläds vi åt att en viktig fråga fått mer uppmärksamhet. Läs mer om kalla faktas arbete med reportaget om Gustav, och vårdkarusellen där patienter bollas runt i systemet, på nyhetschefen Anders Oxelströms blogg

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle på TV4