Hatten av för Camilla och Jens!

Kalla fakta och grävreportern Camilla Ziedorn kan vinna Guldspaden. Det kan även TV4Nyheternas ekonomireporter Jens B Nordström.

Hatten av för två duktiga reportrar som vägrar släppa taget om något som bör berättas.

Jens B Nordström är nominerad för boken ”Saabs sista strid – den osannolika historien om Sveriges största konkurs”. I Östersundsposten, lokaltidningen för orten där Jens är född, har Jens tidigare förklarat sin fascination för Saab, och alla halsbrytande vändningar. Hans favoritanektdot är den då Victor Muller, VD under Saabs sista år fram till konkursen, i sin jakt på investerare helt plötsligt dyker upp med en oljemiljardär.

”Om någon hade föreslagit att i (tv-serien) Dallas, JR Ewing i sista sekunden drog fram en brasiliansk oljemiljardär ur rockärmen och räddade företaget så skulle man säga: ”Nej, det där är allt för osannolikt, skulle aldrig hända i verkligheten”. Men i Saab och med Victor Muller så hände det faktiskt, säger Jens B Nordström.”

I TV4Nyheterna har Jens ofta varit nyhetsledande i rapporteringen av alla turer kring bilbolaget. Om det fanns ett pris för energi och lekfullhet i ekonomirapportering, skulle han vara en värdig vinnare till det också.

Kalla fakta och reportern Camilla Ziedorn, som tidigare nominerats två gånger till tv-priset Kristallen, har nu chans att belönas med grävpris för sin granskning av pappersjätten Stora Enso.

Kalla faktas team kunde på plats i Pakistan dokumentera hur barn, ibland så små som fyra år, tvingades arbeta med att plocka returpapper på soptippar. Camilla Ziedorn kunde dessutom, med hjälp av dokument, tålamod och hårt jobb, avslöja att Stora Enso kände till att barn jobbade åt dem längst ner i den smutsiga pengakedjan. Ställda inför fakta fick ledningen svårt att ducka inför Camilla Ziedorns frågor, som under den här intervjun.

Den ansvarige chefen fick sluta direkt efter avslöjandet. Knappt två månader senare avgick Stora Ensos VD Jouko Karvinen.

Kalla fakta tävlar om Guldspaden mot två andra starka kandidater i klassen riks-tv. Bakom ett av dem, Naken på nätet, står reportrarna Hasse Johansson och Nicke Nordmark med en granskning gjord för SVT. De börjar snart på Kalla fakta.

Kalla fakta kan dessutom få ytterligare ett pris. Som tidigare berättats har reportern Per Hermanrud nått finalplats till New York Film Festival, med sin granskning av H&M och handeln med bomull i Etiopien.

Kalla fakta blir kvar på primetime i tablån i vår. Vår ambition på TV4 är att fortsätta utveckla programmets klassiska grävformat, och redaktionen på Nyhetsbolaget jobbar redan nu mot en ny säsong där maktmissbruk i olika former synas och blottläggs. 

Kan bara konstatera att förutsättningarna ser bra ut, med ett så starkt uppställ reportar.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4