Textade program, men inte text-tv

Före sommaren försvinner TV4:s text-tv-tjänst i sin nuvarande form. Vi behåller dock funktionen som gör att tittarna kan få nyheter och andra program textade. Detsamma gäller tablåinformation och en del annan information som är kopplad till programmen. Men nyhetsdelen av text-tv-tjänsten avvecklas.

Det här gör vi därför att färre av våra tittare använder tjänsten. Samtidigt ser vi en enormt tillväxt i digitalt tittande, inte minst när det gäller nyheter och nyhetsfeature. Här vill vi lägga kraften. Beslutet är en konsekvens av den omställningen.

Jag vet att det finns användare som är närmast vaneberoende av text-tv. Men de blir färre. Text-tv i dag är en ren förlustaffär för TV4. Den utvecklingen har rullat under några år nu. När BBC la ner sin text-tv ”Ceefax” redan 2012, pekade de på att tjänsten börjat spela ut sin roll. Text-tv var en suverän tjänst när den kom, därför att du kunde välja själv när du ville kolla av vad som hänt. Idag finns en mängd nyhetstjänster du kan söka upp när du vill.

Mindre än en handfull tjänster på Nyhetsbolaget läggs idag på text-tv för TV4. Innehållet är till stor del baserat på material från Tidningarnas Telegrambyrå. TV4 och Nyhetsbolaget diskuterar just nu hur vi ska använda krafterna klokare.

Jag tror att publiken även framöver kommer att uppskatta möjligheten att med ett knapptryck få upp det senaste som hänt på sin stora tv-skärm. Vi kommer att fortsätta utveckla de möjligheterna, i annan form. Till exempel var TV4 först i Sverige med Apple TV, och med mobilen som fjärrkontroll öppnar sig nya möjligheter. Det vill vi fortsätta utforska.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4