Vår grävande journalistik dubbelt prisad!

Två Guldspadar. Och två väl värda vinnare med svårt smittsam glädje på scenen. Det blev dubbelseger för TV4 på årets grävfest i Jönköping.

Camilla Ziedorn vann för Kalla faktas granskning av barnarbete på botten av kedjad som löper upp till direktörernas korridorer på Stora Enso.

TV4Nyheternas ekonomireporter Jens B Nordström har granskat spelet kring Saab, vilket till slut blev en bok, och nu en Guldspade.

Jens bokstavligen dansade upp på grävscenen igår kväll, slog sönder mobilen på vägen, och log från fötterna till hårfästet. Han har skäl att vara stolt. Jens har ofta varit nyhetsledande i rapporteringen kring Saab, och i boken ”Saabs sista strid – den osannolika historien om Sveriges största konkurs”, har han följt alla turer och vändningar.

Kalla faktas undersökande reporter Camilla Ziedorn har två gånger tidigare nominerats till tv-priset Kristallen. Nu fick hon stå som vinnare av Guldspaden, ett av branschens finaste pris. Hon tackade i sitt tal fotograf Staffan Ahlström, och redigerare Jocke Söderqvist.

Kalla faktas team kunde på plats i Pakistan dokumentera hur barn, ibland så små som fyra år, tvingades arbeta med att plocka returpapper på soptippar.

Camilla Ziedorn lyckades, med hjälp av dokument, tålamod och hårt jobb, avslöja att ledningen på Stora Enso visste om att barn jobbade åt dem. Den ansvarige chefen fick sluta direkt efter avslöjandet. Knappt två månader senare avgick Stora Ensos VD Jouko Karvinen. Läs mer om detta på Nyhetschefens blogg.

Camilla Ziedorn påminde också, under sitt tacktal, om de som ofta utgör förutsättningen för att den undersökande journalistens ska lyckas. De som sällan går att namnge i ett tacktal.

”De personer som vågar ge mig information och riskerar väldigt mycket för det.”

Gråt från barn på soptippar i Pakistan hörs inte långt av egen kraft.

Kalla faktas redaktion jobbar redan nu med flera avslöjanden där maktmissbruk blottläggs. Vi vill också fortsätta att utveckla formerna för det undersökande berättandet. Programmet blir kvar på primetime i vår.

Men nu på måndag, ska alla först få äta tårta.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4