Ny studio gör oss starkare på alla plattformar

Så står den äntligen klar. Vår nya studio för nyheter och nyhetsmorgon. Ett storslaget rum där Sveriges och världens alla berättelse får nya möjligheter att ta form.

Här får vi helt nya förutsättningar att ge tittarna den bästa visuella tv-upplevelsen för nyheter som går att få. En sådan upplevelse som, när den är som mest sömlös och professionellt berättad, bär tittaren rakt in i den verklighet som beskrivs.

För nyhetsrapportering är ett hantverk, i detaljer. Och vi har byggt för framtiden, med tekniska lösningar och många nya möjligheter att utveckla morgon- och kvällsprogram, där långt ifrån alla kommer att utnyttjas från start. Men vi har skapat helt nya förutsättningar för att fortsätta utveckla tv-nyheter på alla plattformar.

Självklart kommer vi att fortsätta köra livesändningar från vår enklare livestudio, eller från en så kallad flexidel av vår nya studio. Ibland är det viktigare för berättelsen att i realtid dokumentera vad som sker via en skakig mobil. Vid breaking news gäller snabbhet framför komposition. Vi är inte heller rädda för så kallad ”ful-tv” i vår ”fin-studio”.

Men vi ska kunna välja.

Vår ambition är hög. Vi vill vara bäst på direktsända/livesända tv-nyheter på alla plattformar – för alla och i ögonhöjd med tittarna.

I vårt arbete med nyheterna och nyhetsmorgon finns ett par viktiga hörnpelare för att nå visionen. Våra nya rum gör att vi står stabilare inför alla nya utmaningar som vi ständigt ställs inför i en bransch under stort förändringstryck.

Dels har vi nu de helt fantastiska möjligheterna att berätta visuellt, från det stora till det lilla. För tittare som ser på stor skärm, på padda eller på mobil. Vi jobbar också med nya grafiska paket, och fokuserar mer på att utveckla djupgrafiken, det vill säga producerad inne i programmet. Det ökar flexibiliteten, jämfört med så kallad ”on screen”-grafik, som ofta är textplattor direkt på tv-rutan. Vi gör både och.

Vi har också lagt större kraft det senaste halvåret på att bli bättre på att alltid välja bästa innehållet. Att våga riva upp och kasta om i våra linjära direktsända program, framförallt Nyhetsmorgon. Självklart kommer det nu under en period, när våra nya studios ska börja användas, finnas ett behov av lite mer förplanering och trygghet i produktionen. Men när säkerhet sitter igen ska vi lägga in en ny växel. Försöka att alltid ringa det där extra samtalet, planera väl och tänka egna spår, överraska, byta ut även om det gör ont på lång planering, riva upp vid breaking news. De nya rummen ger oss bättre möjligheter att välja, byta plats, byta tempo.

Vi har också en utmaning i att fortsätta utveckla liverapporterandet vid stora nyhetshändelser. Det enkla raka, ofta direkt ut via TV4Play. Här ställs andra krav på produktionen, där snabbhet och nyhetsjakt från fältet ofta är avgörande. Flexidelen av vår nya studio för nyheter bygger på teknik som i princip kan skötas med några knapptryckningar. Det gör det enklare att snabbt vara igång. Men även den befintliga lilla livestudion är lätt att få på fötter.

Och så den kanske viktigaste hörnpelaren av alla för nyheterna och för TV4. Att vara en del av hela Sverige, att nå alla oavsett bakgrund eller social tillhörighet. Har nya studios och ny teknik betydelse för det? Ja, i högsta grad. Rummet bär fram vårt innehåll. Och den nya tekniken ger också fler möjligheter att ta in omvärlden. Det kan handla om direktrapporter från någon av våra korrespondenter eller våra 25 riksreportrar ute i landet. Det kan handla om att ta in bilder från tittare, sociala flöden eller användargenererade sändningar via enkla mobilappar.

Att vara stark linjärt är ofta att vara stark digitalt, det glöms ibland i diskussionen om digital utveckling. Bra innehåll, är bra innehåll.

Vi vill ge den bästa upplevelsen för alla tittare, oavsett var de tittar eller när. Sveriges bästa lägereld.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4