Om Adam Tenstas reträtt ur Nyhetsmorgon

Artisten Adam Tensta skulle prata om sin nya skiva i Nyhetsmorgon i morse. Han valde istället att demonstrera mot att TV4 bjöd in en annan gäst i maj tidigare i år, och lämnade studion.

Kring detta har jag idag besvarat frågor från, Expressen, Aftonbladet, ETC, Twitter, Resumé, SVT, Sveriges Radio P3, Dagens Nyheter och möjligen någon mer. Andra medarbetare har också svarat i sociala medier.

Adam Tensta menar att TV4 gjorde sig skyldiga till en normalisering av rasism, då vi lät en youtubeprofil som var tillfällig gäst i Nyhetsmorgon visa olika träningstips. Hon pratade bara om träning i programmet, men i ett privat facebookinlägg hade hon tidigare uttryckt sig rasistiskt.

Adam Tensta skrev i onsdags en debattartikel om detta i Aftonbladet. Morgonen efter, idag, var han inbjuden till TV4 för att prata om sin skiva. Redaktionen fick veta att han även ville diskutera sin kritik mot kanalen, och det var förstås ok.

Men det blev ingen diskussion om strukturell rasism, bara ett statement då Adam Tensta reste sig och gick.

Om diskussionen kring youtubeprofilens rasistiska inlägg på Facebook varit uppe då hon bokades, tror jag att redaktionen hade valt en annan tränare eftersom det var rumpövningar hon skulle prata om, och nu blev det ett annat fokus.

Men det vore en orealistisk journalistik hållning att utesluta gäster med ”fel” åsikter, vilka de än må vara.

Precis som andra stora redaktioner, bjuder vi in och intervjuar människor från vitt skilda åsiktsläger och kanske med handlingar i bagaget TV4 långt ifrån står bakom. Så bör det vara.

Att TV4 i över 15 år bedrivit kampanjen Nollrasism borde göra det tydligt var vi står i den frågan.

Jag har förståelse för Adam Tenstas reaktion, och han har självklart erfarenheter många av oss på svenska nyhetsredaktioner aldrig varit nära, men jag håller inte med om slutsatsen att införa åsiktsbojkott av gäster. Fajten mot strukturell rasism måste bedrivas på annat sätt.

Vi på nyhetsredaktioner är också vana vid kritik. Ofta fylls våra mejlboxar av hat därför att vi uppmuntrar till ett mångkulturellt samhälle, andra dagar anklagas vi för att befinna oss på den ena eller den andra sidan av olika konflikter i Mellanöstern, ibland är vi vänsterpack och ibland högerspöken. Men det är också vår roll, att försöka lyfta och belysa ur olika perspektiv.

Den här gången handlade det om träningstips. Vår gäst pratade enbart om det. TV4 står självklart inte bakom hennes privata åsikter.

Vi ber om ursäkt om det sägs något olämpligt i sändningar, inte för vad tillfälliga gäster publicerar på sina privata konton på Facebook.

Ps. TV4 har besvarat kritiker i flera olika sociala kanaler. Idag, och tidigare då youtubeprofilen medverkade i TV4. Ibland har vi i perioder gjort uppehåll, eller stängt kommentarsfält. Det tvingas vi ofta att göra då diskussionerna handlar om rasism eller främlingsfientlighet, då långt ifrån alla respekterar samtalstonen.

Viveka Hansson, programdirektör Nyheter och samhälle TV4