Kalla fakta fick tung kristall

Det blev rörigt av glädje runt Kalla faktas TV4-bord på Kristallengalan igår.

Reporter Sara Recabarren och fotograf Phil Poysti fick ta emot en tung glaskristall för sin skildring av en verklighet långt bort från tv-festens gnistrande prisyra. Reportaget ”Slav i Sverige” vann Årets granskning.

Sara Recabarren och Phil Poysti är två ytterst kompetenta pristagare med lång erfarenhet och ett stort mått av klokskap. De har med mod, respekt och en stark känsla för tonalitet skildrat hur de mest utsatta av tiggande EU-migranter utnyttjas av kriminella. Kristallen sätter ytterligare belysning på en djupt ovärdig situation för en grupp redan drabbade människor. Och bland alla sms som igår fyllde mobilerna för Sara och Phil när det stod klart att de vunnit kom ett från Rumänien.

21-årige Sorin Marian som Kalla faktas team hjälpte att fly från de som tagit hans pass och märkt honom som ”sin tiggare”, följde prisutdelningen från sitt nya hem. Det svenska paret Lars och Barbro Gustavsson har med sin organisation på plats i Rumänien vigt sina liv åt att ge barn och ungdomar en ny chans. Och här har Sorin fått en fristad.

Det prisvinnande avslöjandet blev starten för en bra säsong för Kalla fakta under våren. Förlängd programtid, Nicke Nordmark som ny programledare och en stärkt redaktion har gett oss nya förutsättningar. Tidigare i år fick dessutom Kalla fakta grävande journalisters pris Guldspaden för Camilla Ziedorns granskning av pappersjätten Stora Enso. Camilla Ziedorn och Sara Recabarren har dessutom båda två varit nominerade till Kristallen tidigare.

Priser är viktiga. De hjälper till att visa på gott journalistiskt hantverk. De sätter fokus på vikten av att redaktioner tar sig råd att bedriva undersökande journalistik, som ofta är dyr.

Och priser är en utmärkt anledning till att äta tårta! Nu ska vi snart fira Sara och Phil och hela lagarbetet bakom på Kalla faktas redaktion.

/Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4