Hjälp dem: SMS till 72900

Treårige Alan drunknade med sin bror i Medelhavet. Bilden på den lilla döda kroppen med gympaskor i stranden har fått människor i hela Europa att vilja hjälpa. Toppledare talar om sina egna barn och samlas nu för nya överläggningar.

Behovet av hjälp är enormt. Många av de som flyr är svårt traumatiserade och många är barn. Kriget i Syrien är den värsta humanitära krisen i modern tid. Scener av kaos utspelar sig dagligen. Människor märks som boskap, tar dödliga risker gång på gång.

TV4 har startat en insamling där hjälpen når UNHCR, Unicef, Rädda barnen, Röda korset och Läkare utan gränser, via ett gemensamt SMS-nummer: 72900

Skriv:

FLYKT för att skänka 100 kronor.
FLYKT50 för att skänka 50 kronor.
FLYKT200 för att skänka 200 kronor.
FLYKT300 för att skänka 300 kronor.

Du kan också skänka pengar direkt till respektive organisation. Vill du swisha in din gåva kan du göra det hos Röda Korset och Läkare utan gränser. Länkar och mer information här.

Jag vill även tipsa om inslaget i Nyhetsmorgon där socialsekreterare Elinor Bauer Barsby berättar vad du kan göra för att hjälpa dem som klarat helvetesgapet och tagit sig till Sverige.

Det kan handla om något så enkelt som att bjuda med ett ensamkommande barn att ta en hamburgare med dina egna. 

Publiceringen av bilden på döda Alan var naturligtvis ett tufft beslut för varje publicist. Men den blev en katalysator för empatin. Och det ger även mindre syre över till det fulare.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4