Sport är ett fantastiskt projekt för integration – och Ida har satt igång något stort

Den lilla tjejen på bilden framför vår sportreporter Ida Björnstad vill börja rida, önskan är mycket stark. Hennes pappa säger att familjen tyvärr inte har råd. Men Ida ger henne en ridhjälm i alla fall. Om det ändå skulle ordna sig på något vis.

Under namnet #geborttillsport har TV4 samlat in nio ton sportutrustning runt om i landet. Sportsverige har visat ett engagemang och en värme som skulle kunna smälta isen i landets alla hockeyhallar.

Nära tio ton fotbollsskor, hockeyklubbor, ridhjälmar och andra prylar som nu väntar på att hitta nya ägare. Unga tjejer och killar som inte har föräldrar där ekonomin räcker till kanske tusentals kronor i månaden för att ett eller flera barn ska kunna idrotta.

Det började med att Ida Björnstad kom åtta i Tjejvasan den 8 mars i år.

Efteråt ringde hennes pappa. ”Förlåt Ida, för att vi aldrig gav dig chansen”. Familjen hade aldrig råd att låta Ida satsa fullt ut. Efter det samtalet beslöt sig Ida för att ge bort skidor och stavar och kläder hon just åkt med, till någon som behövde dem bättre.

Norges skidkung Petter Northug hakade på och skänkte bort sin fartdräkt. Den tog Ida, fäste lite tyll på, och bar på den stora tv-galan Kristallen.

Och sen växte allt.

Nu har Ida, och faktiskt också hennes pappa, med TV4 och Nyhetsmorgon i ryggen skapat förutsättningar för fler än de nog båda kunde ana då Ida gick i mål på sina skidor.

Ida Björnstad, redaktör Joel Lindqvist och fotograferna Mikael Malm och Martin Gustafsson, har åkt från Umeå i norr till Malmö i söder under förra veckan. Från varje stad har TV4 sänt live. Hobbysportare, klubbar, kända sportprofiler och företag har engagerat sig. Tonvis med utrustning har samlats in. TV4 sände mellan onsdag och söndag 26 timmar live i Play och 28 slottar i Nyhetsmorgon. Gensvaret i sociala medier har varit stort.

Ida har blivit bjuden på extra kakor av flygvärdinnor som sett kampanjen, stannats av människor på stan och uppvaktas av kända profiler som vill hjälpa till. I Sundsvall dök en man upp, Nisse, som kört 20 mil med bilen full av prylar. En ung tonårskille som tränat hockey utan skydd, fick komma efter skolan och plocka ihop en hel utrustning. Fullt munderad vinglade han därifrån på cykel.

Nära en halv miljon kronor har hittills samlats in via auktion av sportstjärnornas prylar. Pengarna går oavkortat till Rädda Barnens projekt High five, som arbetar för att alla ska kunna idrotta. High five jobbar med tydliga modeller mot föreningar och kommuner för att förebygga och hantera kränkningar och diskrimineringar inom idrotten. De jobbar också för integration och möjligheter för alla grupper att kunna idrotta.

Bland kända profiler som ställt upp syns bland andra skidvärldens Charlotte Kalla, Johan Olsson, Jens Byggmark, fotbollsprofiler som Zlatan, Tomas Brolin, John Guidetti, Markus Rosenberg, OS-curlaren Anette Norberg, ryttarstjärnan Lisen Bratt Fredricson och elittränaren Pether Markne, simmarna Emma Igelström och Louise Karlsson, hockeybröderna Sedin, Mats Sundin, Börje Salming, Markus Näslund, Peter Forsberg, pingislegendaren Jan-Ove Waldner, golfstjärnan Annika Sörenstam, tennisens dansvänligaste Jonas Björkman, F1-föraren Marcus Ericsson, kampsportaren Alexander Gustafsson och flera andra.

Och den som hållit ihop hela den här kampanjen är Nyhetsbolagets Johan Macéus, tillsammans med beställare Alexandra Forslund på TV4, och ett 20-tal andra involverade. Ett storartat lagjobb, precis som i de bästa sportsammanhang.

Behöver du hjälp med utrustning, eller känner någon som borde få, läs här hur du gör och var du kan hämta prylar

Sport är ett fantastiskt integrationsprojekt, som skär genom alla slags grupperingar. Och de bästa kampanjerna startar ofta ur ett personligt engagemang.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4