Två noll till oss mot terrorn

Låt oss enas om två saker.
Vi måste gå på fotbollsmatcher och handla julklappar även efter det här dygnet. Rädslan är terrorns cancer.
Vi är lyckligt lottade som lever i ett land med många starka nyhetsredaktioner som kan rapportera och tolka. Så ser det inte ut där terrorismen hämtar sin näring.

Det har knappt gått ett dygn sedan de första larmet kom 21.20 om smällar från baren Le Carillon på Rue Albert 18 i Paris.
Sedan skrevs nya namn in i den svarta historiken.
Restaurang Petit Cambodge, nationalarenan Stade de France, gatan Jules-Rimet, Rue de la Fontain, baren La Belle ‘Equipe, konsertlokalen Bataclan. 129 döda när det här skrivs.
De döda var inte sluträknade innan utvärderingen av den pågående mediebevakningen var igång. Även den sker i realtid allt oftare.
I Medierna i P1 fick programdirektör Björn Löfdahl förklara varför Sveriges radio var sena att sända, och för valet av kanal. Divisionschef Anne Lagercrantz medgav att även SVT var för långsamma i starten. Expressens Thomas Mattsson bloggade om detta och tidningens egen snabbhet, Expressen var redan igång då terrorn började, och här fick även TV4 en släng, ”även om Fyran var klart snabbare än SVT”.
Jag skulle kunna kontra med att konstatera att; jo det stämmer. TV4 var drygt en timme snabbare än SVT, och en halvtimme efter Expressen.
Men vi levererade så mycket bättre tv.
Programledare, nyhetsankare och utrikesprofiler med förmågan att rapportera och fördjupa med lätthet och trygghet. Tunga gäster. Fältrapporter. Trovärdighet. Tempo. Övergångar. Ljud. Ljus.
Så här kan vi hålla på.
Kvällstidningarna vill vara de nya tv-aktörerna och lastar sina sajter med autostarter och slänger minutrapporter mot broadcast-kanalerna. Vi vill fortsätta vara de riktiga tv- producenterna och kastar tillbaka med argument om verkligt tittande under lång tid, kvalitet och oersättliga relationer till lysande profiler.
Det är förutsägbart, delvis sant och faktiskt till viss del sunt. Det triggar oss alla att bli bättre. Men ett dygn som det här kan vi ju ändå konstatera att svenska nyhetsredaktioner sammantaget ger fantastiskt många timmar varierad journalistik. Vi ger allt. Världsklass.
Det är ett rikt medieland där vi har Sveriges Radios välförtjänta förtroendekapital och omfattande närvaro över hela landet och utomlands. Ett SVT med resurser att sända för både en smal och en bred publik. Framåtlutad kvällspress med extrem intakeförmåga och snabba fötter. Och ett brett och folkligt TV4 som utan licenspengar utmanar public service och sänder tusentals timmar nyheter och undersökande journalistik.
Idag rev vi hela tablån för terrorn i Paris. Vi sänder vidare in i natten, och imorgon bitti kör Nyhetsmorgon med en helt annan planeringen än den som mejslats fram under veckan som gick.
Och nyss gjorde Sverige mål mot Danmark. Inför publik, som i alla fall inte var så rädda att de avstod läktarna. Två ett mot Danmark.
Två noll till oss mot terrorn.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4