Kort reflektion kring misstro

Vi gör en miss i 19-sändningen och bommar en flyktingrelaterad nyhet. En nyhet vi bevakat under dagen och som naturligtvis borde vara med. En typ av tabbe som sker på nyhetsredaktioner ibland, som jag själv gjort tidigare under åren. Missar kan se olika ut, beröra olika ämnen, bero på olika saker. Det svider när det sker. I det här fallet finns givetvis noll agenda bakom. Det är bara en dålig dag på jobbet för någon. Men i det uppskruvade debattklimat som råder stiger pulsen på konspirationsteoretikerna. De skriver i kommentarsfält. Lägger ihop ett och ett.
Frågan är vart all denna misstro leder oss? Läser ett välgjort reportage av Anne-Sofie Näslund och Axel Öberg om vapenlobbyn i USA. En pappa i USA förlorar sin 6-åriga son i en skolskjutning, en nyhetshändelse som dokumenteras av såväl tv-kameror som press. Men det finns tvivlare. En youtubefilm där det förnekas att händelsen ens har inträffat får tio miljoner visningar på en månad.Tio miljoner! Pappan försöker förklara, visar bilder, födelsebevis, till och med obduktionsrapporten. Men hoten blir för många. Familjen som förlorade sitt barn får flytta till hemlig ort.
Det finns många större och mindre exempel på hur bevisbördan hamnar som en hög oskrubbad potatis i knät på den utan uppsåt. Aftonbladets krönikör Oisín Cantwell skrev välformulerat i samband med Ikea-morden om Aftonbladets ovanliga tilltag. Nämligen att förklara att tidningen inte hade dolt fakta. Det är, skriver han, som att ”berätta att vatten är vått”.
Ungefär så. Där är vi nu. Att publicera blir allt mer komplext.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4