Palme – sista timmarna

”90 000”
”Ja, det är mord på Sveavägen.”
”Du, är det något skottdrama i stan eller någon..”
”Ja, de har skjutit en stackare här hörru.”
”Jasså.”
”På Tunnelgatan, Sveavägen.”
”Hur var det med den här då, kommer han att överleva?”
”Nej.”
Året är 1986, den 28 februari. Klockan 23:21.
Hatet som förgiftat det politiska klimatet runt vår statsminister har kulminerat. Så fogas ett nytt namn till raden över mördade politiker och statschefer.
Olof Palme.
I den scenen, sett från en drönares perspektiv i mörkret, börjar den dokumentär Göran Ellung producerat för TV4 i två delar.
”Palme – sista timmarna” är smärtsamt aktuell trots att det har gått 30 år sedan mordet. Retoriken går igen så tydligt. Hätskheten. Polariseringen.
Det var modigt av Göran Ellung att ta sig an det här projektet, givet allt som tidigare skildras. Men han har gjort det med den äran.
Exekutiv producent är Kajsa Stål. Hon har för övrigt också producerat dokumentären ”Gåtan Christer Pettersson” som vi sände för några veckor sedan och som drog nära 800 000 tittare linjärt, och 60 000 strömmar i TV4Play så här långt.
Det är knappast förvånande. Välgjorda dokumentärer hittar sin publik. Det har tv-bolagen redan fått vittring på, och nu kommer de en efter en. SVT har haft flera nyproduktioner, och Netflix dokumentärserie ”Making a Murderer” lär få efterföljare.
Göran Ellung, tidigare programdirektör på TV4 och därefter VD på Nyhetsbolaget, skildrar timmarna runt mordet på statsminister Palme med egen erfarenhet av kaoset efter skotten på Sveavägen. Göran var redaktör på Aktuellt, och kallades in på natten för att ta hand om sändningen. Men svenska tittare och lyssnare fick vänta.
TT skickade ut ett telegram om mordet på statsministern strax efter midnatt. På Sveriges Radio fanns dock ingen nattbemanningen för nyheter. Programledare Staffan Schmidt som spelade musik blev visserligen uppring av tittare som påstod att Palme blivit skjuten, men han hade svårt att ta dem på allvar.
I USA och England hade faxet från TT däremot nått fram. Och snart började fler samtal komma till svenska politiker och nyhetsredaktioner.
Staffan Schmidt, som numera jobbar med krishantering, ringde radiochefen Ove Joanson. Göran Ellung berättar att de försökte nå ekochefen Björn Elmbrandt, men hade fel nummer. Man får komma ihåg att det här var långt före mobilernas tid, och telefonväxlarna hos polisen och på redaktionerna blev snabbt överbelastade. Ett av de största problemen för medierna i detta akuta läge var att det knappt gick att komma fram någonstans, och radion jagade egen bekräftelse från polisen.
På SVT slet Göran frustrerat för att få ihop sin Aktuellt-sändning. Cheferna beslöt dock att Rapport skulle sända korta sändningar först, och Aktuellt skulle kraftsamla först till 08-sändningen. Nyhetsankaret Ewonne Winblad på Rapport blev därför först att berätta om mordet för svenska tv-tittare. Klockan var då 04 på morgonen.
Fyra timmar efter att TT skickat sitt telegram.
TV4 fanns inte på den här tiden, och de tidningar som visste fick vackert vänta på att tryckeriet skulle börja rulla ut nästa dags upplaga.
Det är på något vis väldigt vemodigt. Det här var vid tiden då en statsminister svarade på frågor från journalister och lät sig filmas framför sitt radhus. Som struntade i livvakterna och gick på bio. Vid tiden då inte ens solarier verkade så farligt och mord på en statschef ändå tycktes helt osannolikt (om vi tillåter oss att vara en aning historielösa). Nidbilderna och hatet till trots.
Nu kryper rädslor överallt.
Dokumentären ”Palme – sista timmarna” sänds i TV4 den 25 februari och den 3 mars. Den har sålts till Norge, Danmark och Finland. Det finns även en skolversion främst tänkt för högstadiet att visa för de skolor som visat intresse.
En trailer för skolversionen med de första larmsamtalen finns att se här. Några banala fraser som gör det mycket verkligt.
”Hörru de säger att det är Palme som är skjuten?”
”Jaha.”
”Vår statsminister?”
”Ja, vår statsminister.”
”Vi vet ingenting om hur allvarligt eller?”
”Han ska vara död säger de här, eventuellt.”
”Säger de?”
”Ja.”
”Det var illa.”
”Ja, visst fan.”

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4