Kalla faktas avslöjande om oskuldskontroller finalist i New York Film Festival

TV4-reportern Per Hermanruds och Kalla faktas avslöjande om oskuldskontroller som utförs på svenska vårdcentraler har nått finalplats i prestigefyllda New York Film Festival.
Granskningen har redan uppmärksammats världen över. Dels av en rad medier i Europa, men också i världsdelar och länder som Kina, Pakistan, Indien, Egypten, Förenade Arabemiraten, Uruguay, Jamaica och USA.
Kalla faktas team utrustade skådespelare med dold kamera och besökte tre olika vårdcentraler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Scenariot gick ut på att en ung tjej i sällskap med en kvinnlig släkting besökte läkare för att få oskuldskontroller utförda, då flickans blivande make påstods kräva att hon är oskuld. Läkarna som tog emot var villiga att låta henne undersökas, trots att flickan själv protesterade.
Avslöjandet har också belyst myten om mödomshinnan. Oskuldskontroller är inte bara kränkande, de är ren bluff då det inte finns någon mödomshinna som går sönder vid första samlaget. Efter avslöjandet har tre förlag ändrat i skolböcker. En bok har stoppats, och även Skolverket har ändrats i sina texter.
Granskningen tydliggjorde att Sverige saknar ett uttryckligt förbud mot oskuldskontroller, ett faktum som kritiserats av såväl Human Rights Watch som FN.
Flera svenska politiker har också reagerade. Statsminister Stefan Löfven kallade förfarande ”avskyvärt”, och landstingspolitiker har krävt regeländringar. Läkaresällskapets etiska delegation har redan utfärdat nya riktlinjer som säger att oskuldskontroller inte är tillåtna.
Frågan är även uppe på EU-kommissionens bord. Ett förbud mot oskuldskontroller kan bli aktuellt i samtliga 28 medlemsländer.
Två av de läkare i Sverige som avslöjades i Kalla fakta har fått sluta sina jobb, utredningen kring den tredje läkaren pågår fortfarande.
Per Hermanrud, som tidigare fått Stora Journalistpriset, var tillsammans med Kalla fakta i final även förra året. Då med avslöjandet om landgrabbing och handel med bomull i Etiopien.
Han kan nu ta hem pris i New York Film Festival tillsammans med producent Andreas Haglind, redaktör Cecilia Wanger, programledare Nicke Nordmark, fotografer/redigerare Aleksandar Vujanovic, Phil Poysti, Stefan Stjerna, Fredrik Kron och Bengt Stenvall.
Prisutdelningen sker i Las Vegas i april.

 

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4