Tittare kan tryggt ringa oss även framöver

Bör vi publicera utskrift av ett samtal mellan en tittare och en medarbetare i växeln som ”bevis” för att stävja uppror i sociala medier?

Nej. Någons slags rim och reson får det ändå vara.

Vi bandar alla samtal till TV4:s växel. Det har med säkerhet att göra. Men våra tittare ska känna sig trygga med att vi inte lämnar utskrifter av deras samtal vind för våg, även om det skulle gynna vår sak. Det är en grundprincip vi inte bryter mot för att det ställs oreflekterade krav på öppenhet i sociala medier.

Människor ringer till oss av alla möjliga orsaker. För att de vill prata med någon, för att de vill berömma, skälla, fråga något om programmen, för att de vill besöka oss, jobba hos oss eller bara prata av sig. Ibland är någon märkbart rund under fötterna, påverkad av själslig oro, i tillfällig affekt eller på annat sätt kanske inte riktigt i samma balans som andra dagar.

Så länge det inte handlar om kränkningar, hot eller andra olagligheter, värnar vi deras rätt att tala fritt utan att dialogen senare sprids i skrift- eller ljudform. Det kan naturligtvis finnas undantag. Skulle en minister ringa och råka avslöja allvarlig korruption blir nog vår bedömning att allmänintresset går före.

Men ”sanningen” om vem som har rätt om en dialog som triggar i sociala medier, är inte skäl nog. Det skulle skicka en obehaglig signal till våra andra tittare och användare.

I helgen svarade en medarbetare i växeln på ett tittarsamtal om jordbävningen i Norrland. Tittaren tolkade svaret på sitt sätt. Så kan det vara. Fullt begripligt att tittaren ville se mer rapportering om jordbävningen. Också fullt begripligt att tittaren ville väcka en diskussion om stockholmsfixering, det är en relevant fråga ur många aspekter.

Medarbetaren i växeln uttryckte sig dock inte som det påstås, vilket hörs på bandet, men det är egentligen oväsentligt. Det är inte växeln som fattar strategiska beslut på TV4 om inriktningen på lokal bevakning, eller nyhetsvärdering för dagen. Och nyhetsvärderingen hade här inget med antal boende i Stockholm att göra.

Det är mer bekymmersamt när Folkbladet skriver en tunn text, strax glatt delad, på en facebookpost efter att de ringt upp en anonym växeltelefonist som faktiskt säger att det handlar om en missuppfattning. De avstår också från att ta reda på om TV4 faktiskt sände nyheten, vilket vi gjorde. Folkbladet avrundar med att lite raljant hävda att TV4 istället för jordbävning valde en nyhet om att solljus kan vara skadligt.

Det är ungefär lika relevant som att påpeka att Folkbladet, om du scrollar vidare efter att ha läst artikeln om TV4, har en sponsrad artikel ”så fick kändisarna sina perfekta leenden”. En missvisande uppgift om en sajt välmatad med bra lokalt innehåll.

Källkritik är viktigare än någonsin idag i vårt uppdrivna klimat.

Och är du intresserad av den egentliga sakfrågan, det vill säga hur TV4 bedömde nyheten om jordbävningen, så läs nyhetschefen Anders Oxelströms bloggpost här. Eller titta på ett inslag i Nyhetsmorgon, som också uppmärksammade händelsen.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4