Pris till Kalla fakta – mer än ett fint pris

TV4–reportern Per Hermanruds avslöjande om att oskuldskontroller utförs på svenska vårdcentraler fick internationellt genomslag. I natt kammade Kalla faktas granskning hem silver i prestigefyllda New York Festivals i Las Vegas.

Per Hermanrud befann sig på plats för att ta emot priset, och formulerar det som naturligtvis framförallt gläder oss.
”Priset bidrar till att uppmärksamma orättvisor i sjukvården och belyser vad de här utsatta kvinnorna får gå igenom.”

Jag trodde faktiskt att Kalla fakta skulle uppmärksammas. Det här är en stor prisgala, och de har rimligtvis resurser att verkligen gå igenom alla bidrag ordentligt. Det har säkert gynnat oss, då jobbet med oskuldskontroller är omfattande.

Priser fyller generellt även en annan viktigt funktion, nämligen den att påminna ägare och mediechefer som verkar på en pressad mediemarknad om varför det är nödvändigt att fortsätta lägga kraft, tid och resurser på undersökande journalistik. Man kan tycka att den insikten borde vila tryggt på redaktionerna ändå, och det gör den givetvis också till stor del, men den måste ständigt värnas. Risken finns alltid att den dyra undersökande journalistiken ifrågasätts, när budgetarbeten kräver sina prioriteringar.

Samtidigt kan nog faktiskt de branschutmaningar vi står inför, med digital omställning och nya konkurrenter, paradoxalt nog gynna grävandet och rotandet.

Vi får nya digitala verktyg för att analysera och avslöja. Vi har nyligen sett ett fantastiskt globalt samarbete där ett nätverk av journalister granskat 11,5 miljoner dokument.

Dessutom är det en tydlig inriktning bland många mediebolag att faktiskt prioritera fördjupning. Vi har unik kompetens och en stark position här, jämfört med nya aktörer som Facebook.

Det finns många exempel. Expressen har startat en utrikessajt med flera uppmärksammade reportage, och ingen har väl missat Dokument Inifråns ”Experimenten” om kirurgen Macchiarini. Västerbottens-Kuriren prisades nyligen med Guldspade för sin granskning av Studiefrämjandet. För att nämna ett axplock.

På TV4 märker vi ett tydligt ökat tittarintresse för den här typen av välproducerat innehåll. Vi sänder fler dokumentärer, nyligen den om Olof Palme, och tror på att genren växer. Vi gör påkostad svenskt drama som kriminalserien Modus. Vi har utökat bevakningen av Mellanöstern med en korrespondent på plats.

Och för att återknyta till vårt nu prisade program Kalla fakta, så är det ett av våra äldsta och starkaste programvarumärken. Per Hermanrud och redaktionen gjorde ett utmärkt och viktigt jobb när de avslöjade att det finns läkare som är villiga att utföra oskuldskontroller på svenska vårdcentraler.

Granskningen fick genomslag utomlands när tidningar som The Daily Mail och The Independent rapporterade om avslöjandet. Nyheten spred sig vidare till en rad medier i Europa, men också i världsdelar och länder som Kina, Pakistan, Indien, Egypten, Förenade Arabemiraten, Uruguay, Jamaica och USA. Den här typen av övergrepp mot kvinnor är tyvärr globalt spritt.
Kalla faktas reportage visade att Sverige saknar ett tydligt förbud mot oskuldskontroller. Sedan programmet sändes i TV4 har Läkaresällskapets etiska delegation skärpt riktlinjerna gällande oskuldskontroller och två av de läkare i Sverige som avslöjades har fått sluta sina jobb.

Avslöjandet belyste även myten om mödomshinnan. Oskuldskontroller är inte bara kränkande, de är också en ren bluff då det inte finns någon mödomshinna som går sönder vid första samlaget. Nu har tre förlag ändrat i sina skolböcker. En bok har stoppats, och även Skolverket har ändrat i sina texter.

God journalistik kan skapa förändring. Det är en fantastiskt drivkraft.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4