Såklart folk vill vakna med Tilde och Nyhetsmorgon!

Tilde de Paula kan bli årets programledare.
Nyhetsmorgon kan bli årets aktualitetsprogram.
Gåtan Christer Pettersson kan bli årets dokumentär.
Och Kalla fakta kan vinna en tv-Kristall för andra året i rad.

Det är två av våra äldsta samhällsprogram som tävlar om branschens åtråvärda glaskristaller som delas ut under den tv-sända galan den 4 september.

För Nyhetsmorgon kan det alltså bli dubbla pris, då vår lysande morgonstjärna Tilde de Paula vann tittaromröstningen för bästa kvinnliga programledare på TV4 i år.

Det är lätt att förstå varför tittarna gärna börjar sin dag med Tilde. Smart, rolig, modig och full av lagom oberäkneliga upptåg.
Det är också lätt att förstå varför tittarna även gärna hänger med våra andra programledare i Nyhetsmorgon. Vi har Sveriges bästa, vågar jag påstå. Och det behövs, för jobbet kräver fullblodproffs. Du ska kunna hantera alla situationer och med lätthet kunna växla mellan lekfullhet och skarpt nyhetsläge.

Varenda morgon, 365 dagar om året. Sedan 1992.

Det är hela formatet Nyhetsmorgon som är nominerat, men det program vi skickade som exempel är lördagen efter terrorattacken i Paris. Den lördagen visar också väl hur programmet utvecklats det senaste året av ett starkt redaktionellt team, under ledning av producenterna Martin Sundsten och Johanna Thulin, hon tog nyligen även över rodret som chef efter Margareta Zachrisson, samt beställare på TV4 Alexandra Forslund.

Idag finns en bättre grundplanering – som vi oftare river upp helt.
Jag vet inte exakt hur Kristallens jury resonerat, men en hyfsat rimlig gissning är att de sett och förstått det arbete som gjorts.
Programmet växlar också mer i tempo, med stor bredd i ämnesval. Den nya studion ger nya möjligheter att producera och bildsätta. Tekniken är bättre.

Ett stort jobb har också gjorts när det gäller att att bygga programmet sömlöst över alla plattformar. Tittandet har ökat kraftigt digitalt, men Nyhetsmorgon har också i flera år nu gått tvärs emot den backande linjära trenden och istället ökat tittandet även här.

Bakom den här framgången ligger extremt hårt jobb från väldigt många.

Ett annat gäng som kan sträcka på ryggen är Kalla faktas redaktion. Kristallenpristagare förra året, och nominerade i år med Den hemliga kontrollen, reportern Per Hermanruds avslöjande om att oskuldskontroller sker inom svensk sjukvård.

Producent Kajsa Stål, med många år på TV4 i ryggen, står bakom flera av årets ambitiösa dokumentärer. Nu nominerad tillsammans med producent Karin Swärd för Gåtan Christer Pettersson.

Så, det är med stolthet över vår journalistik och fantastiska medarbetare, jag skriver dessa rader när nomineringarna just tillkännagetts. Som programdirektör för nyheter och samhälle är det här mina skyddslingar, men jag vill ta tillfället i akt att även nämna en rad andra nomineringar TV4 fått (Kristallens sajt är i skrivande stund inte uppdaterad, men samtliga kanalers nominerar bör inom kort synas här).

Här är alla priskandidater för TV4:

Årets dokumentärprogram:
Christer Pettersson

Årets dokusåpa:
Bonde
Bachelor

Årets fakta- och aktualitetsprogram:
Nyhetsmorgon

Årets granskning:
Kalla fakta, den hemliga kontrollen

Årets humorprogram:
Boy Machine
Solsida

Årets kvinnliga programledare:
Tilde de Paula

Årets manliga programledare:
David Hellenius

Årets kvinnliga skådespelare i ett tv-program:
Shima Niavarani

Årets manliga skådespelare i ett tv-program:
Jonas Karlsson
Johan Rheborg
Krister Henriksson

Årets livsstilsprogram:
Sommar med Ernst
Skilsmässohotellet

Årets realityprogram:
Heja Sverige

Årets tv-drama:
Modus

Årets tv-personlighet:
Miriam Bryant
Karin Laserow

Årets underhållningsprogram:
Lets Dance
Så mycket bättre