Nyhetsmorgon får pris för svår publicering

Låt oss prata om det slutgiltiga. Låt oss prata om de svartgrå skuggor som bara tycks formera en utväg för de drabbade.

Nyhetsmorgon får pris för bästa rapportering om något det fortfarande talas för lite om.

Självmorden.

Jag minns fortfarande ett samtal jag tog emot en kväll under mina första år som journalist. En man som var utom sig av akut förlust. Hans fru hade hoppat framför ett tåg, och nu ville han veta varför vi inte skrivit om det här. En katastrof, en oerhört stor händelse, men bara för honom. Ingen annan tog någon större notis. Polisen bara sa att så här var det, det här hade hänt, och du kan komma till bårhuset.

Det var så han upplevde det. Han bad mig skriva. Nu var hon helt osynlig och det var mer än han stod ut med. Han grät länge, och vi pratade.

Jag skrev ingenting. Vi gjorde inte det då. Men jag har tänkt på honom många gånger sedan det här, och jag är glad över att det trots allt skett en stor förändring under mina drygt 20 år som journalist. Idag vågar många redaktioner ta i frågan.

Förra året delade den ideella organisationen Suicide Zero ut sitt pris till P4 Blekinge. Nu går priset till Nyhetsmorgon för bästa rapportering 2015, och motiveringen låter:

 ”TV4 Nyhetsmorgon har under en vecka ambitiöst belyst hur självmord drabbar och vad som kan göras för att förebygga tragedierna. Den regelbundna rapporteringen har nått ut till en mängd tittare om ett av Sveriges största samhällsproblem som få journalister och mediehus regelbundet rapporterar om. TV4 har därmed föredömligt visat att det går utmärkt att granska problematiken kring självmord. Myten om att medier inte ska tala om självmord har Nyhetsmorgon bidragit till att punktera. Nyhetsmorgons rapportering hoppas vi ska inspirera andra mediehus.” 

Våra redaktörer Anna Maxe och Sebastian von Sivers Haage är de som med känsla och värme planerat den prisade veckan, tillsammans med programchef Johanna Thulin Bratten. De hade en uttalad ambition att just våga kliva över tröskeln och rakt in i allt det som är svårt.

Suicide Zero listar en rad myter om självmord. En handlar om att ”inte väcka den björn som sover”, det vill säga tron på att det är bättre att vara tyst och sätta munskydd för smittorisken.

Tvärtom, menar organisationen, som skriver:

”Att tala om självmord innebär inte att man ”sätter griller i huvudet” på människor. Däremot kan det få till följd att slumrande självmordstankar kommer upp till ytan, vilket kan vara bra. När tankarna blir medvetna, blir vi nämligen också medvetna om att vi behöver söka hjälp.”

Vill du se inslagen från Nyhetsmorgons temavecka så hittar du dem här.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle Bonnier Broadcasting/TV4