Idag har han suttit i 15 år

Jag blev en gång inlåst på kinesiska ambassaden, tillsammans med två mammor som samlat ihop namnunderskrifter i protest mot hur små barn behandlades på kinesiska barnhem. Jag och en fotograf från Expressen hade följt med dem för att dokumentera överlämnandet. Ambassaden såg detta som en provokation, låste in oss, och polisanmälde oss för olaga intrång. UD fick lösa situationen. Jag minns att TV4 var där och filmade när vi efter några timmar släpptes ut. Misstankarna om intrång avskrevs naturligtvis, vi kom på besökstid och grinden var öppen.
Idag är det här bara ett minne bland många från yrkeslivet att skaka på huvudet åt.
Tyvärr hade upplösningen för detta rätt harmlösa uppdrag kunnat se helt annorlunda ut om vi verkat i någon annan del av världen. Vi behöver bara vrida på huvudet en aning för att se hur journalister i vår närhet i Europa fängslas och medier stängs ner.
I öst stärker ryska statsapparaten sin makt över medierna. Det har bara gått lite drygt två år sedan Sveriges radios korrespondent Nils Horner mördades i Afghanistan. Och i Eritrea sitter fortfarande den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslad.
Där har han suttit i 15 år.
I morse gästade hans dotter Betlehem Isaak Nyhetsmorgon.
Hennes pappa och andra människor som riskerar sina liv för att informera oss förtjänar enorm respekt. Kampen för Dawit Isaak är också en kamp för alla fängslade journalister.
SVT, TV4, TV3, SR, Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet uppmärksammar tillsammans idag Dawit Isaak och pressfriheten. Den gemensamma kampanjen rullar i våra kanaler, på sajter och i sociala flöden.

Hjälp till att sprida den för Dawit Isaaks skull, och för yttrandefrihet.
Den kan aldrig tas för given.