Grattis till Kalla fakta!

Kalla fakta vinner två priser i årets New York Festivals, en gala där världens bästa film- och tv-produktioner tävlar.

Det stod klart i morse i Las Vegas där priserna delas ut.
Stort grattis till reportrarna Sara Recabarren och Camilla Zeidorn, fotograferna Phil Poysti och Lovisa Thuresson samt hela redaktionen.
Kalla fakta var nominerade i inte mindre än fyra klasser, och konkurrensen är internationell.

Jag återupprepar gärna det jag sa då, i samband med nomineringarna, nämligen att det i den värld av faktaresistens vi alla kastats in i, behövs den professionella journalistiken kanske mer än någonsin.
Värt att påminna om är också de tilltagande försöken att styra och förhindra granskande journalistik vi allt oftare ser obehagliga uttryck för, även i Sverige.
Respekt till alla kollegor här och på andra redaktioner som håller fokus på uppdraget och gräver på.

Camilla Zeidorn och Lovisa Thuresson fick i morse, svensk tid, silver för reportaget Kvinnorna på Trängslet i kategorin ”social issues”. De avslöjar hur Migrationsverket ignorerar larm om övergrepp mot kvinnor och flickor på asylboendet Trängslet i Dalarna. För redigering står Jocke Söderqvist.

Sara Recabarren och Phil Poysti får brons för Mitt barn är en IS soldat, i kategorin ”current affairs”. I programmet berättar en svensk anhörig för första gången öppet om hur hennes systerdotter rekryterades till IS i Syrien och Irak. Uppemot 20 000 utlänningar från 100 olika nationer bedöms ha anslutit sig till IS.

Ytterligare ett svenskt bidrag fick pris, SVT Dold kammade hem guld för avslöjandet om högskolefusk.

Kalla fakta har granskat och kartlagt makt och samhällsfenomen sedan 1991. Redaktionen har genom åren stått för flera stora och avgörande avslöjanden och har tilldelats Guldspaden, Stora journalistpriset, Kristallen samt tidigare utmärkelser på New York Festivals.

Särskilt uppmärksammade reportage i vår som slåss om kommande priser, har varit Per Hermanruds avslöjande av den omfattande korruptionsskandalen inom Fastighetsverket.
Stor uppmärksamhet fick även Håkan Enmarks gripande granskning av hur det fria skolvalet kan fungera i praktiken, och drabba barn med särskilda behov.
Samt nu senast Helena Gisséns avslöjande om självutnämnda moralpoliser som trakasserar kvinnor, och separerar flickor och pojkar i skolbussen.

Kalla består inte av någon jätteredaktion med oändliga resurser, men journalistiken de producerar är stor.