Här är TV4:s nya ledning för nyheter och samhälle

Tittarna har visat oss stort förtroende. Under mer än fyra år i rad har de som tittat på våra nyhets- och samhällsprogram blivit fler. Det är ett kärleksbetyg då utbudet av tv och rörligt växer så starkt.

Vi befinner oss samtidigt i en bransch som förändras kraftfullt just nu. I den ska vi fortsätta att förnya journalistiken och förtjäna tittares och play-användares tid.

Nyligen meddelade TV4/Bonnier Broadcasting att vi tar hem nyhetsverksamheten igen, och avvecklar Nyhetsbolaget som producerat vår nyhets- och samhällsjournalistik.

För mig betyder det utökat och fördjupat ansvar för verksamheten, i min roll som programdirektör.

Nu kan jag presentera min nya ledningsgrupp, och den samlade kompetensen hos de här sex personer är fenomenal. Jag kan inte tänka mig ett bättre gäng än det här tillsammans med alla medarbetare, för att klara utmaningen att fortsätta göra utmärkt tv-journalistik för tittarna.

Men först några ord om Nyhetsbolaget, och de som lämnar oss efter avslutat uppdrag.

Åsa Tillberg rekryteras efter ett år från en roll som redaktionschef för Dagens Nyheter till rollen som vd. Uppdraget var att effektivisera, skapa en vi-känsla i det nystartade bolaget, och hitta nya affärer. Hon lockade tidigt över sin kollega Anders Oxelström som blev ansvarig för nyheterna och Kalla fakta.

I drygt fyra år har vi brottats med utmaningar kring högt ställda mål och önskningar som krocktestats mot verkligheten och möjligheterna att genomföra. Frustration har fött lösningar, liksom krav på lägre kostnader, men också bättre program och mer innehåll.

Stort tack för de här åren! Vi hade inte haft en så modern redaktion som vi har idag, utan Nyhetsbolagets ledning och medarbetare.

Nu är verksamheten i balans, röda siffror har blivit svarta. Synergier mellan nya affärer och nyhetsverksamheten är små, bolagsgränserna ett hinder för synergier mellan innehåll och digital utveckling, och det är dags att ta hem verksamheten igen. Vågrörelser är ofta bra för att driva förändring, så det här är egentligen varken dramatiskt eller oväntat.

Nu blir nästa organisatoriska utmaning att kraftfullare gifta ihop innehåll och data/analys inom TV4.

Men framförallt ska vi fortsätta göra journalistik som luckrar upp gränserna för tablå och play. Innehåll som inkluderar alla tittare. Vi ska syna makten, belysa vad som är sant och vad som inte är det, och göra världen lite mer begriplig för våra tittare och användare.

Vi ska också bli bättre på att berätta om det som väcker framtidstro.

Den nya ledningen för nyheter och samhälle, som rapporterar till mig, består av sex personer. Det blir färre chefer, med större mandat.

De tre som leder det publicistiska och organisatoriska arbetet strategiskt med mig i bokstavsordning:

Johanna Thulin Bratten, programchef Nyhetsmorgon, med huvudansvar för Nyhetsmorgon som hon redan idag är chef för, men även med ett övergripande ansvar för andra samhällsprogram. Johanna har över 20 års erfarenhet av morgonprogram. Hon har även drivit eget produktionsbolag, jobbat med dokumentärfilm och programutveckling. Johanna är en klok och ansvarsfull programmakare.

Alexandra Forslund blir onlinechef för nyheter och samhälle, med ett övergripande ansvar för digital publicering och utveckling i samtliga produktioner. Hennes nuvarande roll som beställare av Nyhetsmorgon och digitalt innehåll försvinner.

Jag rekryterade Alexandra för tre år sedan från Expressen, där hon då var editionschef för expressen.se. Hon har varit nyhetsreporter och lett digitala utvecklingsprojekt. Alexandra har ett starkt driv, gott omdöme och erfarenhet som utgivare. Johanna och Alexandra är, med sina olika kompetenser, båda i hög grad delaktiga i Nyhetsmorgons starka position idag.

Fredrick Malmberg blir nyhetschef, med ansvar för alla linjära nyhetssändningar och kvällsnyheter. Han är idag biträdande nyhetschef. Den tjänsten försvinner.

Fredrick började jobba för TV4 för drygt 20 år sedan som frilansande Kalla fakta-reporter. Sedan dess har han vuxit i huset och ansvarat för tunga kvällsändningar under många år. Fredrick är en rutinerad publicist, med den positiva energi som behövs på ett stressigt nyhetsgolv.

Sjöfn Blöndal, får ansvar för finansiell kontroll av hela produktionen inom nyheter och samhälle. Hon rekryterades nyligen till en liknande roll på beställarsidan och får nu ett fördjupat ansvar för produktionerna med titeln ekonomiansvarig nyheter och samhälle. Sjöfn har projektlett hela det stora studiebygget som resulterade i norra Europas modernas nyhetsstudio. Hon har en unik kombination av lång erfarenhet av tv-produktion, och en förmåga att systematisera och beräkna. Hon förstår både skapandet och siffrorna, och blir ett viktigt stöd för såväl mig som övriga chefer i nyhetsproduktionen.

Malou von Sivers kvarstår i sin roll som både chef och programledare för sitt program Efter tio. Hon rapporterar också till undertecknad. Malou är precis som Sjöfn, unik i sitt slag. Programledare, chef, programutvecklare och coach. Med all sin erfarenhet har hon också mycket att lära andra. Hon kan tv-historiken och vet hur man hittar sin publik.

Jonas Alsgren blir ny chef för Kalla fakta. Han är mångårig reporter på samma redaktion och nu redaktör. Jonas är en mycket klok person, med ett glödande engagemang för att avslöja orättvisa och maktmissbruk under sin lugna yta.

Rollen stärks med budgetansvar och han kommer också att rapportera direkt till programdirektören. Det här innebär att Kalla fakta förs närmare ledningen, och det vill jag i en tid då den grävande journalistiken är otroligt viktig och bör få en starkare position på alla sätt.

Tillsammans med alla övriga medarbetare på redaktionen är det här gänget som ska fortsätta utveckla TV4:s journalistik för tittarna och användarna, oavsett var, hur och när de väljer att kliva in i vår TV4-värld.

Viveka