Ann Tiberg ny TV4-korrespondent i USA

Vår politiska reporter Ann Tiberg blir ny USA-korrespondent för TV4, då vår nestor Rolf Porseryd valt att återvända hem efter årsskiftet.

Jag är mycket glad över att Ann Tiberg tackat ja. Hon har en gedigen erfarenhet från hemmaplan, men också från många år utomlands. Ann sammanfattar själv uppdraget väl:

”Det är en omvälvande och dramatisk tid att komma till ett USA som slits av konflikter efter valet av Donald Trump till president. Det som sker nu har effekter för hela världen inklusive oss här i Sverige, och jag ser det som ett stort och viktigt uppdrag att följa, förstå och förklara det för vår publik på hemmaplan.”

Ann har bevakat politik sedan början på 90-talet, och har jobbat för Expressen, Ekot, Studio Ett och P1-morgon. Hon har varit på TV4 sedan 2008.

Ann Tiberg, som var en av våra utsända under det senaste USA-valet, har även under sex år bevakat brittisk och italiensk politik boende i London och Milano. Hon har också försett våra tittare med allmänna nyheter, sport och nöje. Hon har jobbat för såväl TV4Nyheterna som Nyhetsmorgon.

”Jag älskar att rapportera om politik, att förstå besluten i de slutna rummen och sen få visa vad de betyder för oss vanligt folk. Men jag uppskattar också alla möten som det här jobbet innebär. Det är människorna, och deras berättelser, som ger störst chans att skildra det enorma land som är USA.”

Det hade givetvis varit smidigt om vi hade kunnat klona Ann, då vi även har ett svenskt riksdagsval under uppsegling som kräver många starka reporterkrafter. Men Sverige och världen hänger ihop allt tätare, avståndet mellan globalt och lokalt blir på många sätt allt kortare.

Med sin breda erfarenhet och känsla för hur ett sammanhang eller en berättelse blir begriplig, kommer Ann att kunna hjälpa oss att bättre förstå den tid vi befinner oss i.

Våra tittare och playanvändare behöver inte heller oroa sig över att Rolf Porseryd återvänder hem. TV4 tänker inte uppmana Rolf, som fyllt 70, att gå i pension. Tvärtom. Rolf fortsätter kommentera händelseutvecklingen i världen från Stockholm, med passet i bakfickan, för att även på plats kunna skildra stora händelser i världen.

Rolf har nu hunnit bevaka inte mindre än sex presidentval i USA!
Han utsågs till TV4:s förste korrespondent 1995 i USA, och har sedan dess rapporterat under sammanlagt åtta år från USA. Mellan åren i New York har Rolf jobbat som korrespondent i Paris i tre år och rest över världen i mer än 130 länder.
Ber honom om några rader om jobbet och han svarar:

”Korrejobbet i USA är vansinnigt roligt och utmanande! Att på plats följa storpolitiken i Vita Huset, till den fattiga arbetslöse stålarbetaren som lagt sitt hopp i miljardären Trumps händer. Är man beredd att stå till förfogande ständigt och jämt är korrejobbet det absolut mest spännande och omväxlande jobb som finns.”

(Säger Rolf, som för övrigt just avbrutit sin semester på grund av stormen Harvey i Houston.)

Rolf konstaterar att fortsättningen på den exceptionella valperioden i USA, knappast lär bli mindre händelserik. Men konstaterar:
”Vi kan alla känna oss trygga när nu Ann Tiberg tar över korrejobbet. Jag är övertygad om att hon med kraft och engagemang kommer att sätta sin egen prägel på USA-bevakningen.”
Det är jag också.

 

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle