Låt oss krympa glappen mellan människor år 2018

Så blir TV-året 2018

Efter ett intensivt nyhetsår som avrundades på upploppet med ett samfällt vrål av ilska från miljontals kvinnor i protest mot sexualiserat maktmissbruk, fick vi så krypa in i den slags stilla trygghet som väl bara Kalle Anka på julafton och hederlig tablå-tv fullt ut tycks kunna erbjuda oss.

Det kan vi alla behöva en stund. För innan vi hunnit städa undan kladdiga kolapapper som fastnat i soffan är nästa år igång.

Effekterna av Metoo kommer att fortsätta in på det nya året. En sannolikt tuff valrörelse väntar. Trump är fortfarande president i USA. Våld och konflikter kommer fortsatt att ta plats i nyhetsbevakningen, i världen och i Sverige. Den artificiella intelligensen hotar att slita sig från sina koppel. Intresset för Kinas förehavanden ökar.

Allt ska vi rapportera om.

Men tv-året 2018 kommer också att erbjuda mer kärlek i tablåer och Play-tjänster.

Det är nog logiskt. Ungefär som att blodiga deckare säljer sämre i otrygga länder, enligt mina deckarförfattarvänner. När det är rörigt och oroligt söker vi oss till Mandelmanns gård, till oförställd värme och söta kalvar.

Paret från Österlen kommer givetvis tillbaka i TV4. Bonde söker fru går urstarkt mot en ny säsong, och TV4 Play gör sin största satsning någonsin med nya ”Love Island”.

Nyhets- och samhällsjournalistiken på TV4 blir givetvis ingen kärleksfest, vårt uppdrag här ser ju annorlunda ut. Men vi kommer att ge mer plats åt att skildra framtidsfrågor, hållbarhet, innovation och forskning som bidrar till samhällsförändring.

Vi vill krympa glappen mellan människor och även göra politiken tillgänglig och begriplig för våra tittare och användare under valåret. Vi ska syna makthavarna.

Och vi gör det utifrån vår egen position. TV4 saknar politisk färg eller ledarsida. Vi tjänar våra pengar själva. Vi är obundna och oberoende.

Den 1 januari flyttar dessutom 250 nyhetsmedarbetare över från Nyhetsbolaget, tillbaka till hjärtat av verksamheten på TV4/Bonnier Broadcasting.

I praktiken har det redan skett, våra personalmöten har fyllt lokalen. Och med journalister i rummet har frågorna ibland blivit tuffare.

För TV4, som tillsammans med Aftonbladet var först ut i strålkastarljuset när det gäller Metoo, har hela organisationen satts på prov. 

Delar av företaget har krishanterat, nyhetsredaktionen har haft uppdraget att rapportera. Det är aldrig enkelt att ställa egna chefer mot väggen eller rapportera om medarbetare, men nyhetsredaktionen har fattat sina egna beslut om hur och vad vi ska sända och det är ett styrkebevis för hela TV4.

Debatten om hur medierna hanterat Metoo, och allt i dess kölvatten, kommer garanterat att fortsätta in på det nya året.

Den vapenvila som rått mellan Expressen och Aftonbladet under ett par år, tycks definitivt bruten. Morgontidningarna har rapporterat om medieprofiler med detaljer som sällan trycks i tidningar som DN och SVD.

Olika utgivare har gjort olika val, på grund av olika pressetiska bedömningar men även olika förutsättningar för beslut. Ofta har vi  fattat likartade beslut. Samtliga medier har ett jobb kvar att göra när det gäller att göra publiceringarna mer begripliga för alla som tittar och läser. 

Men om det är något medierna inte kan beskyllas för så här när årets bokslut skrivs, så är det väl att ”etablerade medier skyddar varandra, att alla ingår i samma liberala syltburk och håller varandra om ryggen och ser till att sanningen inte kommer fram.”

De som driver den linjen har det lite knöligt med bevisföringen just nu. 

Gott nytt 2018, långtråkigt blir det i alla fall inte!

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4/Bonnier Broadcasting