Peta och radera får aldrig bli ett normaltillstånd för medierna

Våra TV-rum måste klara en och annan Alexander Bard. Jag tror ingen på allvar skulle uppskatta motsatsen.

Och jag delar oron för att tv-chefer, ansvariga på bibliotek, förlag eller tidningar i sin iver att göra rätt går för långt i att stänga av röster eller rensa i arkiv.

Vi måste hålla huvudet lite kallt inför olika kampanjer och bojkotter.

Peter Kadhammar påminde häromdagen om detta i en krönika i Aftonbladet, och riktade ett varningens finger åt TV4. Jag tycker att han formulerar det klokt, men vill lugna när det gäller oss. Att TV4 plockade bort program från Play med Martin Timell just när grova anklagelser briserade, bör nog inte tillskrivas större betydelse än krishantering vid den givna perioden. Äntligen Hemma är ett långt stycke tv-historia och programmen är inte raderade ur arkiven. De finns kvar.

Jag tror inte heller att Aftonbladet satt en helt ny praxis kring krönikörer efter att Staffan Heimerson sparkades ut, och att Peter Kadhammar nu riskerar att få kicken om han provocerar på ett sätt som strider mot Aftonbladets värderingar. Jag tror att Aftonbladets publisher bara helt enkelt fick nog i rådande läge, och att det kanske inte bör dras allt för stora växlar på det.

Men varje gång krishantering innebär utrensningar, petningar eller bojkotter av program, gäster eller medarbetare är det ändå sunt om den röda lampan börjar lysa.

Takhöjden i samhällsdebatten är helt fundamental för ett öppet samhälle. Den måste värnas även när det skaver illa.

Nu är det som sagt Alexander Bard som ska bort, enligt ett upprop.

Jurymedlemmar i tävlingsprogram byts ut då och då, inget konstigt med det. Men det är rätt av producenten Lotta Andersson och TV4 att hålla emot.

Ja, Alexander Bard har twittrat saker som är motbjudande. Nej, det betyder inte att TV4 legitimerar det han står för.

Ja, om han begår våldsbrott eller döms för dödshot gissar jag att han får sparken. Nej, allt är inte ok att göra eller säga.

Men om TV4 enbart skulle låta människor ta plats i rutan vars åsikter och handlingar rimmar med företagets egna värderingar och är prövade på förhand, skulle vi få en väldigt trång tv-värld. Så vill väl ingen egentligen ha det.

Jag tycker att det är helt rimligt att Bard får stå ut med en diskussion om hur han uttrycker sig på nätet, som här i Nyhetsmorgon, eller med kritik från till exempel nätgruppen #jagärhär.

Däremot tror jag att gruppens rop på strängare lagstiftning är en riskfylld väg att gå. Utgivarnas VD Nils Funcke varnar för en rad punkter där lagstiftarna är i full sving när det gäller att se över regelverken, på flera sätt som allvarligt hotar att inskränka yttrandefriheten. 

Det vore otroligt skönt om alla tv- och tidningsmakare hade enkla regler för vad som är acceptabelt och vad som inte är det. Vem kan vara kvar och vem kan det inte.

Att förklara varför just Bard är kvar i Talang är kanske inte så svårt, men ibland kan det vara omöjligt att ge full transparens i beslutsprocesser. Många gånger finns faktorer i underlaget som inte går att berätta om.

Men om petningar som lösning blir ett normaltillstånd har vi satt oss i en hal nedförsbacke. Ibland är det rätt, men tröskeln och toleransnivån måste vara hög.

Det gäller även vad som redan har sänts.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4