Nyhetstips om Telia? Ring oss

Det dyker upp bilder på gamla telefoner med krulliga sladdar i mina sociala flöden.

”Växeln, hallå, hallå, kan ni koppla mig till TV4?”.

Telia köper TV4, CMore och MTV. Idag stod det alltså klart att det är så det blir, om företagen får avgöra. Här kan du lyssna på Johan Dennelind, VD på Telia, Thomas Franzén, Bonniers VD, och Casten Almqvist, VD på TV4/Bonnier Broadcasting.

Telia deklarerar alltså tydligt sin avsikt att låta Casten Almqvist fortsätta leda det nya affärsområdet inom Telia. Casten kommer också i den rollen att förfoga över rätten att delegera det ansvariga utgivarskapet för innehållet till sina ansvariga publicister, precis som han gör idag.

Det är bra.

Thomas Franzén säger att Bonniers försäkrat sig om att Telia förstått vad det innebär att vara medieägare.

Det är också bra.

Johan Dennelind och Telias styrelseordförande Marie Ehrling har lovat ta ansvar för det publicistiska oberoendet, och ska tillsätta externa granskare som halvårsvis ska säkerställa TV4:s journalistiska oberoende gentemot Telia.

Det kan möjligen vara bra.

Men jag vill nog påstå att den bästa garanten är att helt enkelt låta publicisterna fortsätta sköta verksamheten och värna den kultur som sitter i TV4-väggarna.

TV4 har haft olika ägare genom åren. Ägandet har varit brett och funnits inom företagssfärer som Wallenberg, Kinnevik, Proventus och Schibsted. Först 2007 blir Bonniers 100 procent ägare, och TV4 försvinner från börsen.

Det har aldrig hindrat journalisterna på kanalen att granska ägare, annonsörer, systerbolag eller ledningar. Det kommer vi att göra även vid nästa skarpa läge, om det så rör en ny mutskandal i Uzbekistan eller en usel affär.

Och vi behöver ju inte ens backa särskilt långt för att hitta färska exempel på rågången mellan nyhetsredaktionen och ledningen på TV4. Som VD Casten Almqvist konstaterat var journalisterna på TV4, efter Expressens, de som mest intensivt rapporterade om TV4-ledningen under #metoo.

Det är så det ska vara. Och det är viktigare än någonsin i de tider av försök att påverka journalistiken som vi befinner oss i.

Så, som ansvarig för nyhets- och samhällsjournalistiken på TV4, kan jag bara meddela att vi jobbar på som vi alltid gör. I tittarnas tjänst.

Har du nyhetstips om Telia, eller andra företag? Här kan du tipsa TV4Nyheterna och Kalla Fakta på ett säkert sätt: https://tv4.23c.se/tips/campaign/tipsatv4/welcome/

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4/Bonnier Broadcasting