Rekordsiffror för valbevakningen i TV4

Svenska medier når tillsammans väldigt många.

Enbart TV4 hade under söndagen en räckvidd på 3,4 miljoner människor som såg vår valsändning på tv. Det är fler unika personer som tittade linjärt, trots det rika digitala utbudet idag, än under det senaste valet för fyra år sedan.

Räknar vi ihop titten för våra valprogram har över 5,5 miljoner människor, olika personer, sett något av våra valprogram eller flera. Och då är inte titten på allt vi gjort före sista valveckan inom TV4Nyheterna, Nyhetsmorgon, Malou efter tio, Kalla fakta, live direkt för Play osv inräknad.

Titten är också jämnt fördelad över landets större regioner.

Räknar vi sedan in alla som såg SVT, lyssnade på Sveriges Radio, läste lokalpress eller tog del av kvälls- och morgontidningar i olika former så blir räckvidden för svenska mediers samlade politiska bevakning enormt stor. Få länder med fri press har en sådan kontakt med dem vi gör journalistik för.

Det här innebär en möjlighet att minska glappen mellan människor i samhället genom kunskap, och verka för en fungerande demokrati. Det betyder inte att det är enkelt, tvärtom, vårt uppdrag är svårt. Men så länge vi har linjen öppen, finns det förutsättningar för dialog.

När jag ska summera vår valbevakning så här långt, den är ju långt ifrån slut bara för att väljarna har röstat, måste jag backa till våren. TV4 har uppskattningsvis sänt nära tusen timmar om politik i våra olika program.

Inför valet sände vi också programmet Jenny och Steffo möter partiledarna. Ett personligare möte kring vad som format respektive politiker, och deras ideologiska rötter.

Och nu, den senaste intensiva veckan, har vi sänt Utfrågningar, Partiledardebatt från Gävle, Statsministerduell från Linköping, Valspecial och Valvaka.

Titten har ökat jämfört med tidigare val, nästan hur man än mäter. Jag tror att det beror på två saker.

Dels det osäkra politiska läget. Det har funnits en vilja hos väljarna att förstå vad som händer och vad en valröst kan få för betydelse, och här har många vänt sig till tv-kanalerna.

Sedan har TV4 under flera år stärkt sin samhällsposition. Nyhetsmorgon är numera Sveriges största morgonprogram med god marginal, och även 22-Nyheterna och de regelbundna livesändningarna på TV4 Play går starkt. 

Det här är ett oerhört fint betyg från våra tittare, och jag är rörd och stolt över alla medarbetare. Att förtjäna ett sådant här stort förtroende är ingen quick fix, det har tagit tid och krävt engagemang och tålamod från hela laget.

Många tittare har hört av sig med beröm för den senaste veckans valprogram, inte minst till våra programledare och politiska kommentatorer. De får uppskattning för olika saker som förmåga att göra det komplicerade begripligt, värme, rakhet och skärpa. Genomgående kommentarer handlar också om att politikerna fått tala till punkt, det har tittarna uppskattat.

Sedan tycker många att sändningarna ”varit snygga”.

Bakom de orden ligger över ett års förberedelser. Ljus, material, grafik, färger, takhöjd, väggar, kameror, skärmar, tonalitet, ljud och luft. Och teknik. Allt ska fogas samman i en helhet skapad för varje program. Ett rum där verkligheten sedan ska produceras och sändas ut.

Det kräver ett lag av kreatörer och ordningspersoner höga på arbetsglädje.

Och de har vi haft. Så många kompetenta lagspelare.

Nu ska vi alla här på redaktionen ruska på oss, söka upp kaffemaskinerna, och fortsätta bevaka den politiska utvecklingen. Det finns en del att göra än.

Här är en sammanfattning av våra tittarsiffor för den som vill fördjupa sig.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4