Tunga värvningar till TV4

Två roliga nyheter idag. Vi rekryterar den erfarna och meriterade vetenskapsjournalisten Susanna Baltscheffsky, och knyter klimatexperten Johan Kuylenstierna närmare TV4.

Susanna Baltscheffsky tar plats i vår nybildade vetenskapsredaktion. Hon har varit miljö- och vetenskapsjournalist i över 30 år. Hon kommer närmast från Sveriges Radios vetenskapsredaktion där hon har varit producent för miljöprogrammet Klotet.

Baltscheffsky har tidigare varit chefredaktör för Ny Teknik och arbetade som miljö- och klimatreporter på Svenska Dagbladet under 17 år. Hon har en examen i biologi från Stockholms universitet.

 Hon säger i en pressrelease: ”TV4 gör en genomtänkt satsning på klimat och vetenskapsjournalistik. Jag är mycket glad över att få vara med i den, och det ska bli spännande att nu även få ta sig an de här frågorna genom tv med sitt rörliga berättande och sin genomslagskraft”

Susanna är en skicklig och kunnig journalist, med lång erfarenhet och breda kunskaper som sträcker sig från hållbarhet till teknik. Ett superproffs som nu blir en viktig del av vårt journalistiska uppdrag att skildra, fördjupa, granska och navigera i den omvärld som förändras.

TV4:s nybildade vetenskapsredaktionen tillhör nyhetsredaktionen och kommer att bestå av ett team specialreportrar som även jobbar över avdelningsgränserna med olika redaktioner och samhällsprogram. Vi startar med full kraft i höst, och här kan ni läsa mer om detta.

TV4 rustar på olika sätt för att kunna bevaka och skildra samhällsförändringarna. Ytterligare ett steg handlar om att knyta kunniga och fristående experter till olika program. De har en annan roll och ingår inte i vetenskapsredaktionen. En av dessa blir Johan Kuylenstierna, hedersdoktor och adjungerad professor i naturgeografi vid Stockholms universitet samt vice ordförande i Klimatpolitiska Rådet. Han blev också utsedd till ”Sveriges Miljömäktigaste person” av tidningen Miljöaktuellt 2014. 

 Johan säger: ”Att TV4 tar ett helhetsgrepp om hållbarhetsfrågan är oerhört viktigt och bra och jag är imponerad över hur man väljer att knyta till sig olika typer av kompetens. Media spelar en viktig roll både vad gäller att nå ut med faktabaserad information men också fördjupningar som förklarar komplexa frågor på ett sätt som blir tillgängligt för alla.”

Johan Kuylenstierna har påbörjat sin medverkan och syns regelbundet i Nyhetsmorgon. Han är en tung expert med hög trovärdighet och förmåga att göra komplexa frågor lite mer begripliga. Vi kan redan se att våra tittare uppskattar honom. Vi är mycket glada över att även välkomna honom till TV4.